HTML

Debreceni Kerékpárosok Fóruma

dbkerekparblog@gmail.com

Friss topikok

  • SteelMan: Nálam nem szokott olyan lenni, hogy vége van a kerékpáros szezonnak. Addig tekerek, túrázom, míg j... (2012.03.04. 18:43) Évadzárás 2010
  • SteelMan: Biztos nagyon jó túra volt! Mi is voltunk Gergővel Egerben több alkalommal is. Jó hegyes vidék leg... (2012.03.04. 18:20) Eger környéki hétvége
  • SteelMan: Akkor egy 2012-es beszámoló is belefér a "kerékpárutak" minőségéről szerintem. Sokat rosszabbodta... (2012.03.04. 17:56) Kerékpárutak
  • SteelMan: Én szinte mindig kerékpárral közlekedek, már gyerekkorom óta. Kb. 10 éves koromban kaptam egy BMX-... (2012.03.04. 12:45) Kezdetek
  • aviator_: :) A tészta nekem is nagyon bejön ;) (2010.12.18. 16:09) Karácsonyi Ajándékötletek

Miért is kerékpár...

2010.09.16. 12:09 magycs

Korábban nekem is volt autóm, élveztem, hogy kényelmesen, többnyire gyorsan odaérek, ahova éppen mennem kell. Aztán persze hónap végén mindig számolgattam, hogy már megint miért nem marad pénz a fizuból. Nagyon egyszerű: egy tank benzin akkoriban is volt már 14-15 ezer forint (2007), a mai 340 körüli árakon pedig ez már 17 ezer forint. Egy átlag autós simán elfurikázik egy tank benzint havonta, tehát ez az összeg is minimum állandó, de valószínűleg ennél csak feljebb lehet menni. Ehhez jön a törlesztőrészlet ami használt autó esetén is 20-25 ezer körül kezdődik, és 5 éven keresztül állandó költség. Új autóról nem is nagyon merek beszélni, mert a legegyszerűbb modellek is 3 milliónál indulnak - de mint tudjuk ehhez csak alváz jár + négy kerék -, így a törlesztő simán lehet 50-80 ezer is havonta. Ehhez hozzácsaphatjuk a biztosítást, ami nagyon durva összeg tud lenni kezdőknek. Az adóról meg ugye csak annyit, hogy választhatunk régi, kis teljesítményű autót, vagy újat, amik szinte mind 90 LE-nál kezdődnek, ezért sokkal magasabb az adójuk.

Nekem annak idején a 10-12 éves autó került havonta 50 ezerbe, néha eljártunk vele rokonokhoz, bevásárolni, egy-két kirándulás, na meg persze minden kis apró-cseprő dolgot autóval intézett már az ember. Rájöttem, hogy eléggé felesleges ezért fenntartani egy autót, hiszen ha nem megyek vele akkor is pénzbe kerül, ha meg használom még többe. Így eladtam minél előbb és kerékpáros üzemmódra álltam át.

A havi 50 szinte mind a zsebemben, vagyis a számlámon maradt onnatól kezdve, és tök jó érzés volt, hogy végre gyűlt is valami. Boltba simán lemegyek bicajjal, haverokhoz szintén, mint olvashattátok még nyaralni is lehet menni vele, szóval szinte mindent kiváltott, amit addig benzinfalással végeztem.

Lehet kérdezni, hogy rossz időben mit csinálok: hó szinte alig van már évek óta, persze alapos takarítást igényel a kerékpár egy sós-latyakos tekerés után téli időben; esőben egy jó sárvédő kell és megfelelő ruházat; ha meg muszáj, tömegközlekedek.

Egy a lényeg: fogalmam sincs ez a sok ember ebben a csóró országban minek tart autót, főleg olyan kis városokban, mint Debrecen, ahol 4-5 km az átmérője a városnak, és bicajjal is 15-30 perc alatt bárhova kényelmes tempóban is oda lehet érni. A tömegközlekedést nem kellene bántani környezetkímélőbb volta miatt, de egyszerűen sokat kell rá várni, nem visz háztól házig, az új kétsoros űlésrendszer miatt nem lehet rajta közlekedni tömegben, és relatíve nagyon drága, stb.

Egy kulturált kerékpárt lehet venni már 50-60 ezer forinttól, nem árt egy két kiegészítőt (csomgatartó, sárvédő, lámpák, sisak) venni hozzá attól függően mire használjuk, de 100 ezerből biztosan mindennel együtt olyan bicajunk van, ami sok-sok évet kibír. Érdemes minden évben elvinni átnézetni használattól függően, főleg, ha esőben, latyakban is használjuk.

Egyik legfontosabb kiegészítő a lakat. Illik áldozni erre is, mert jó az ezer forintos is, de csak amíg el nem viszik a szeretett kerékpárt. Jó tudni persze, hogy biztosra sosem mehetünk, mindig is előrébb tartanak a tolvajok, de legalább nehezítsük meg a dolgukat, amennyire csak lehet.

A kerékpár a legjobb, ár-érték arányban verhetetlen közlekedési eszköz. Aki átáll erre sokat spólolhat, és nem csak a beniznen, hanem az egészségén is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://debrecenkerekpar.blog.hu/api/trackback/id/tr922300139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása